Ferences vizitúra a Római Birodalom határán

FIGYELEM A PROGRAMBAN A Dunaiárvíz miatt némi VÁLTOZTATÁST KELLETT TENNÜNK!!!
(Legfontosabb változás, hogy a túra első felét az Ipolyon töltjük, és így július 5-e is teljes nap lesz, ...) 


ideje:
2013. július 5-7. (péntek reggeltől vasárnap estig)
helyszín:  Ipoly- Dunakanyar
nehézségi szint: 4. kalandszint
utazás: tömegközlekedéssel Ipolytölgyesig
létszám: 25-30 fő
részvételi díj: 12.000 Ft (visszanemjáró előleg: 7.000 Ft)
A közleménybe ez és csak ez : limesvt201307 + neved szerepeljen! 
tartalmazza: felszerelés bérlést és felszerelés szállítás költségét (kenu, mentőmellény, hordó), meleg vacsorákat, túravezetést
nem tartalmazza: hideg élelmet, egyéni utazást
szállás: hangulatos sátorozó helyeken (táborozási tapasztalat nem árt)
a túravezetők: Bechtold Ági,  Udvardy miki, 20-325-2426


Ez a vízi-túra a már megszokottnak mondható Hétkalandos vízi-túrák hagyományának folytatása, egyben különleges gyöngyszeme.
A történelmi római korba kalandozunk el.  Kenuinkkal a Duna mellett húzódó egykori római erődvonal, a híres limes-rendszer maradványit keressük fel. A három napos vízi-túrára az egykori római Solva városa mellett, a Duna bal-partján elterülő "barbarikumból" indulunk, s az Ipolyon elérve a limes vonalát a Dunakanyarban tovább evezve végül Aquincum polgárvárosába érkezünk meg, ha az erőnltünk s a  kedvünk kitart addig.

Az idei közösségi vízitúrára elsősorban a ferences plébániákhoz tartozóakat és a barátaikat várjuk, nyitottan az érdeklődők előtt. Ha kérdéses lenne benned, hogy itt lenne-e a helyed, érdeklőd bátran!

 


Napi programterv:

1. nap:
Találkozó: reggel a Bp-Nyugati pu-ról vonattal indulunk Szobra, majd innen busszal Ipolytölgyesre, részletesebben a jelentkezőknek megírjuk.

Az első nap megismerkedünk egymással, a vízi eszközökkel s az Ipoly határfolyóval. A keskeny mederre boruló fák árnyékában csendesen kanyargó vízen evezünk, ahogy vezet minket a folyó. Az evezés ezen a szakaszon nem jelenthet semmi nehézséget, ám szépsége magával ragadja az embert. Az este sátorállítással s közös bográcsozással kezdődik, tűz melletti énekléssel, játékkal akár hajnalig folytatódhat.

2. nap:
Ébredés, közös reggeli, gyors pakolás és indulás. Kenuinkkal felpakolva elindulunk lefele az Ipolyon, majd a torkolat szépségét és izgalmait átélve előttünk mint egy tenger jelenik meg a Duna.  Megkerülve a Szobi-szigetet a túlpartra evezeünk át, hogy megismerjük, milyen jelek árulkodnak a mai kor emberének az egykori római határvédelmi rendszerről.
Evezés közben megismerkedünk a limes történelmi jelentőségével.  Pilismarót, Visegrád mellett hosszabban is megállunk, s a kenuban elgémberedett lábainkat egy kis múltat felfedező sétával mozgatjuk meg.
A múlt emlékeitől elragadtatva akár a vízitúrák legizgalmasabb játékát is kipróbálhatjuk,  "ádáz" hajócsatát vívhatunk, s így mérhetjük össze ügyességünket.
Az esti kikötés után sátrainkat a Szentendrei-sziget É-i végéhez közel a Duna kisebbik ágának partján verjük fel. Az esti program része természetesen az elmaradhatatlan bográcsozás, s a tábortűzi együttlét.

3. nap:
Reggeli készülődés és bepakolás után már rutinosan folytatjuk történelmi kenutúránkat a limes mentén a Dunán. Nagyobb történelmi megismeréssel egybekötött pihenőinket Dunabogdány, Leányfalu, Szigetmonostor mellett tartjuk. Amennyiben erőnlétünk engedi a délutáni órákban érkezünk meg Aquincum egykori polgárvárosába. A hétvégi történelmi utazás után a közeli Hajógyári-szigetre evezünk át, ahol elköszönve a folyótól, ami idáig hozott minket, kipakolunk a kenukból, letisztítva visszaadjuk azokat.

Felszerelés:
- kenu, hordó, mentőmellény (egyesület biztosítja)
- sátor (akinek többlet helye van, szóljon, akinek nincs sátra, az is szóljon) FONTOS
- hálózsák, izolír, ruha, szél- és esőálló réteg, fejlámpa
- élelem: (péntek, szombat estére közösen készítünk meleg ételt. A többi étkezésre (szombat, vasárnap reggeli és ebéd) mindenki hozzon magával hideg élelmet, amit majd közös asztalon megoszthatunk!
- fényképező, stb. Egyéb elektromos készüléket (mp3, stb.) nem érdemes hozni! Használjuk ki, hogy a természet lágy ölén pihenhetünk három nap!
- Hozhatsz kedvenc novellát, mesét,népdalt, hogy legyen mit megosztani társaiddal.

 

Jelentkezés

Kalandra fel!

Várunk téged is!
a túravezetők: Ági, miki

 

Szellemiség és részletes tudnivalók:

Fontos:
Aki nem érzi magát biztonságban a vízben még mentőmellényben sem, az NE jöjjön el! Bocs. A mentőmellény biztonságot ad, de a borulás része lehet az evezésnek.

Jó hír: a túrához nem szükséges evezéstudás vagy gyakorlat, az alapmozdulatokat meg fogjuk mutatni, kis gyakorlat után lesz lehetőséged a kormányzást is kipróbálni. Evezés ill. kormányzás tanulására addig is van lehetőséged, ld. alább.

Az egymásra hangolódás szabályai
- A kenuk egymástól max. 500 m-re távolodjanak el. Ha már nem látod a többieket, várd meg őket, vagy telefonon jelezd, hol vagy!
- Tartsd be az indulási időket! Ne maradj le, ne kelljen várni rád!

Felszerelés, csomagolás:
- A szükséges felszerelésről lista fentebb, lehet többet hozni, nem nagyon érdemes. Jó, ha holmiddal beleférsz egy 30 literes hordóba. Ami nem fér bele a hordóba (pl. sátor, izolír), nagy nejlonzsákokba zárjuk. Aki kér hordót, annak hozunk.
- Értékes kütyüket (telefon, fényképezőgép, zenemasinák, stb. saját felelősségedre hozd. (Csomagolásához a vízhatlan kajásdoboz nekem bejött.)
- Minden zsákot, hordót, vizeslajtot, egyéb holmit a kenuhoz illik kötni, hogy borulás esetén ne érjen minket nagy anyagi kár. Mindenki a saját holmijáért ill. a rábízott közös felszerelésért felel.

Költségek, szociális gondolat, fizetnivaló:
- A HétKaland Egyesület közösségi szociális céljának megfelelően - a korábban jól bevált módon ismét differenciált hozzájárulást tesz lehetővé. A diákok, kiskeresők stb. kevesebbet fizethetnek, az arányosan nagyobb bevétellel rendelkezők egy kicsit magasabb hozzájárulást vállalhatnak. Reméljük, hogy így egy igazságosabb költségviselést valósítunk meg.
Ennek megfelelően ki-ki szabadon választhatja meg hozzájárulását a megadott összeghatáron belül. Az előleg egységesen 7.000, Ft.

Aki csak anyagiak miatt nem tudna eljönni, mert számára a fent említett kisebb összeg is sok, szóljon, keresünk megoldást (kedvezmény 50%-ig adható). Nekünk fontos, hogy jössz: inkább vállalunk egy kis anyagi áldozatot, minthogy nélkülözünk.

Kalandra fel!

Jelentkezés 

 

EVEZŐT !!