Szent István napi kezdő via ferrátázás

 • Posted on: 1 August 2013
 • By: Admin

 
Régóta szeretnéd próbára tenni magad a via-ferratázásban?
Itt a lehetőség, hogy megkoronázd nyári élményeidet.

Szent Istvánnapi négynapos kezdő via ferrátázás!

 

 • ideje: 2013. aug. 17. - augusztus 20. (3,5 nap)
     indulás: augusztus 17. délutáni órákban
 • helyszín: Rax Alpok, Ausztria
 • nehézségi szint: 4-5. kalandszint, Bakancs +
 • utazás: kisbusszal, személyautóval
 • létszám: 14-18 fő
 • részvételi díj:  19.000 Ft (visszanemjáró előleg:.13.000 Ft) Jelentkezési határidő: aug 10.
   közleményben a : Rxvf201308 + a neved szerepeljen !
  tartalmazza: az útiköltséget, felszerelés kölcsönzés díját, túravezetést, meleg vacsorákat
  nem tartalmazza: hideg étkezéseket (reggeli ebéd) és az egyéni biztosítást
 • szállás: hangulatos sátorozó helyen
 • biztosítás: kötelező - egyénileg
 • a túravezetők: Tóth Judit, Juti,  Udvardy miki, 20-325-2426

A Rax Alpok a Keleti Alpok nyúlványa, Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán emelkedik. Ez az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső 2000 méternél magasabb része, legmagasabb pontja a Heukuppe (2009m). Északi szomszédjával, a Schneeberggel (2076 m) alkotja a Rax–Schneeberg-csoportot, amelyet a Höllental választ ketté. A festői táj mászható sziklaszirtekkel, csörgedező patakokkal, illatos fenyőerdővel várja a vállalkozó szellemű túrázókat, a csúcsokról pedig végtelenbe nyúló hegyvonulatok tárulnak a szemünk elé.

Elsősorban itthon és külföldön rendszresen túrázóknak ajánljuk ezt a túrát, akiknek nem jelent gondot a napi 700-1100 m szintkülönbség legyőzése. Via ferratazós, magashegyi, vagy sziklamászós tapasztalat nem szükséges, a helyszínen a túravezetők segítségével könnyen elsajáthatóak a vasalt utakon való "közlekedés" fortélyai.


 Programterv:

1. nap
Munka utáni indulással, személyautókkal érjük el szálláshelyünket. A 300km megtétele várhatóan 4 órát vesz majd igénybe. Hamar nyugovóra térünk, hogy másnap minél pihentebben vághassunk neki az útnak. Éjszakát a két nagy hegyet elválasztó völgyben, hangulatos sátorozó heyen töltjük a Bécs ivóvízeként is szolgáló Schwarza -patak partján.

2. nap
Hinternaßwald - Reißtal Klamm - Bährenloch steig -  Hinternaßwald
Kora reggeli indulás után egy lenyűgözően szép és igen változatos via ferratás utra idnulunk. Ezen út egyes részei jelenthetnek kihívást, akár a lábunk alatti mélység, akár ügyesség vagy kitartás tekintetében, ám megér minden fáradtságot.
Ez az útvonal ideális a via-ferratázással ismerkedők számára. Gyönyörű erdei úton, hatalmas törmeléklejtőn, kitett, de nem túl meredek sziklafalon járhatunk, gyönyörködhetünk pazar kilátásban, miközben bőven akad alkalmunk a felszerelés használatának gyakorlására.

3. nap
Ezen a napon két külön csoportban, a Nagy-Pokol völgynek 3 különböző nehézségű utja közül választhatunk

Az első verzió a Teufelsbadstubesteig via ferrataja a Wachtallkammal összekötve.
Ezen utat választóknak igen szép utat járnak végig, látványos kilátó helyekkel. Tempóban ráérősebb, több idő marad élvezni a tájat, és fényképezni a látványosságokat. A háromközül ez a legkevésbbé megeröltető.

A második verzió az Alpenvereinsteig nevű via ferrata utat járják végig és a NagyPokol-völgy oldalában vasalt utak és vaslétrák segítségével egészen az Otto-házig jutnak fel. Izgalmas és szép útvonalon. Reggeli napfényben kb 1,5 órás hegymenettel érjük el beszállást, azaz a drót kezdetét.

A harmadik változat, amely a leglátványosabbnak is mondható, 3 rövidebb klettersteig utat fűz egymásra. A Gaisochsteig vizesésén kersztülindulnak a kalandok, majd egy GustavJahn nevű klettersteigon keresztül a Az alpenvereinseig felső szakaszánkersztül szintén az Ott-házig vezet felfelé az út. 

4. nap
A csoport igényeinek és erőnlétének megfelelően erre a napra két út közül választhatunk. Elindulhatunk a Shneeberg tömbjén felfele egy igen látványos, Weichtallklamm nevű szurdokban, ahol 700 m szintemelkedést pár óra alatt magunk mögött hagyva megérkezünk a Kientallerhüttéig, ahol megpihenhetünk. Búcsúzoul, még egy kis tornyocska megmászásával akasztgathtjuk a karabínereinket a bizotsító drótkötélbe.
A csoport dönthet egy másik lehetőség mellett is, egy várrom a hazafele vezető út mellett, Türkensturz, azaz Törökugrató, ahogy a Budaörs melletti hasonló helyet nevezik. Ide egy rövid, de nehezebb ferrata út vezet fel, azok számára , akik az utolsó pillnatatot is kiszeretnék használni adrenalin szintjük fokozására, míg a többiek a felfele kanyargos gyalog ösvényt is választhatják.
A parkolóban visszaérve élményekkel gazgagon indulunk hazafelé.

A Szent-István napi via ferratazasnak szeretnénk egy kis plusz lelki tartalmat is adni. Államalapító királyunk szellemiségében fakultatív alapon résztvehetünk rövid reggeli és esti imádságokon, beszélgetésekben kereshetjük az közel 1000 évvel ezelőtti "reformok" miértjeit és következményeit, vagy felídézhetjük a szomszéd néppel való közös szálakat.

A tervezett programot, túraútvonalt, a csoprot igényeinek és erőnlétének mgefellően a túravezteő megváltoztathatja.

 

Bármilyen, a túrával kapcsolatos kérdéssel keress bátran!

Udvardy miki,
20-325-2426
vagy hetkaland@gmail.com

Jelentkezés