Közösségi vizitúra 2012

Ipoly - Dunakanyar vízitúra

 

 • ideje:    2012. július 12-15. (csütörtöktől vasárnapig, 4 nap), jelentkezési határidő: jún. 24. vasárnap  -  meghosszabbítva
 • helyszín:  Ipoly és Dunakanyar (kevés víz esetén evezés a Dunán)
 • nehézségi szint: 2-3 kalandszint
 • utazás:    vonattal és busszal
 • létszám: 25-35 fő
 • részvételi díj: 7000 - 10 000 Ft (előre utalandó hozzájárulás: 4000 Ft) + egyéni vonatutazás
 • szállás: hangulatos sátorozó helyeken (táborozási tapasztalat nem árt) 

Ez a vízitúra a már megszokottnak mondható Hétkalandos vízitúrák hagyományának folytatása. Akik a 2009., 2010., 2011. évben voltak velünk evezni, azokat nagy örömmel köszöntjük ismét az új jelentkezők mellett. A Soroksári-ág után ezúttal új vizeket ismerünk meg. A négynapos vízitúra Vámosmikoláról indul, az Ipoly és a Duna folyókon, a Dunakanyarban végig evezve végül a fővárosba érkezik meg.

A túrára elsősorban keresztény értékrendű jelentkezőket várunk. A korábbi alkalmaknak megfelelően lehet hívni másokat, csatlakozni barátoknak, ismerősöknek, a túra nyitott az érdeklődők számára. Továbbítható levelezőlistákra.

 

 

Napi programterv:
 

 

1. nap (júli. 12. csütörtök):

             Indulás: 8:07-kor a Nyugati pu-ról!

Találkozó: 7:30-kor a Nyugati pályaudvaron, a jegyet közösen vesszük,  (teljes árú: 1300 Ft, félárú: 650)!

             A vonat 9:05-re érkezik meg Szobra, ahol átszállunk a buszra, mely 9:15-kor indul és 9:56-ra van Vámosmikolán (félárú jegy: 280 Ft teljes árú jegy: 560 Ft)

             Az első nap az ismerkedéssel és a kenuközösségek kialakításával kezdődik, egy rövidebb evezés után, közös játék, a táborhely elfoglalása Ipolytölgyes alatt.          

2. nap (júli. 13. péntek):

Ébredés, reggeli, gyors pakolás, ima és indulás. Folytatjuk utunkat az Ipoly folyón, amelynek felső, gyors szakaszán kormányzási tapasztalatokat szerezhetünk. Sátrazás az Ipoly torkolata felett, Ipolydamásdhoz közel. Miközben evezünk, meghívott előadó mutatja be a Duna-Ipoly Természetvédelmi Terület Ipoly folyóhoz köthető természeti kincseit.
Az esti program része a magyar táncház (énekhangra, furulyaszóra)  utána a tábortűzi együttlét, csillagvizsgálat.

3. nap (júli. 14. szombat):

Reggeli készülődés és bepakolás után pár evezőcsapás után kiérünk a Dunára. Hihetetlen élmény: mintha egy tengerre érnél ki! Főleg, ha az erős keleti szél hullámokat ver. Elevezünk a Visegrádi vár alatt, a Szentendrei szigetcsúcs mellett, és a szentendrei ágban továbbhaladva Szentgyörgypuszta közelében éjszakázunk.

 

4. nap (július 15. vasárnap):

Utolsó reggel már rutinosan pakolunk és vízre szálunk. Túránk utolsó napján a nagyobb pihenőt Szentendrén tartjuk, ahol az óvárosi séta a program része. Érkezés a hajógyári szigetre a délutáni órákban. A csónakokat kipakoljuk, letisztítjuk és átadjuk. Úgy tervezzük a megérkezést, pakolást, hogy az esti szentmisére még mindenki elérjen. Kiszállás a Dunapláza mögött lesz.

 

Felszerelés:

 • kenu, hordó, mentőmellény (egyesület biztosítja)
 • sátor (akinek többlet helye van, szóljon, akinek nincs sátra, az is szóljon) FONTOS
 • hálózsák, izolir, ruha, szél és eső álló réteg, fejlámpa
 • élelem: (csütörtök, péntek, szombat estére közösen készítünk meleg ételt. A többi étkezésre (csütörtök ebéd, péntek-vasárnap reggeli és ebéd) mindenki hozzon magával hideg élelmet, amit majd közös asztalon megosztunk!
 • fényképező, stb. egyéb elektromos készüléket (mp3, stb) nem érdemes hozni! Használjuk ki, hogy a természet lágy ölén pihenhetünk négy nap!
 • Hozhatsz kedvenc novellát, mesét, hogy legyen mit megosztani társaiddal. 

Jelentkezés 

 


                       

   

 Kalandra fel!

         a szervezők, vezetők: Ági, Pali, Tesó

                  

Szellemiség és részletes tudnivalók:

 

Fontos, úsznitudás:

  Aki nem tud jól úszni, aki nem érzi magát biztonságban a vízben egy hirtelen borulás után is, az NE jöjjön el. Bocs.

      Jóhír: a túrához nem szükséges evezéstudás vagy gyakorlat, az alapmozdulatokat meg fogjuk mutatni, kis gyakorlat után lesz lehetőséged a kormányzást is kipróbálni. Evezés ill. kormányzás tanulására addig is van lehetőséged, ld. alább.

 

Az egymásra hangolódás szabályai

-        A kenuk egymástól max. 500 m-re távolodjanak el. Ha már nem látod a többieket, várd meg őket, vagy telefonon jelezd, hol vagy.

-    Minden reggel fix kenubeosztás lesz, az első óra közös evezés után szabadon lehet kenukat cserélni, átülni. Kérlek, ebben az első órában alkalmazkodj a kicsi kenuközösségedhez, igyekezz társaidat egy kicsit jobban megismerni.

-         Beszállásnál igyekezzünk a parton elnyújtva párhuzamosan, és ne egymás után vízre szállni.

-         Tartsd be az indulási időket! Ne maradj le, ne kelljen várni rád!

 

Felszerelés, csomagolás:

-       A szükséges felszerelésről lista fentebb, lehet többet hozni, nem nagyon érdemes. Jó, ha holmiddal beleférsz egy 30 literes hordóba. Ami nem fér bele a hordóba (pl. sátor izolír), nagy nejlonzsákokba zárjuk. Aki kér hordót, annak hozunk.

-      Értékes kütyüket (telefon, fényképezőgép, zenemasinák, stb. saját felelősségedre hozd.  (Csomagolásához a vízhatlan kajásdoboz nekem bejött.)

-      Minden zsákot, hordót, vizeslajtot, egyéb holmit a kenuhoz illik kötni, hogy borulás esetén ne érjen minket nagy anyagi kár. Mindenki a saját holmijáért ill. a rábízott közös felszerelésért felel.

 

Költségek, szociális gondolat, fizetnivaló:

-        A HétKaland Egyesület közösségi szociális céljának megfelelően - a korábban jól bevált módon ismét differenciált hozzájárulást tesz lehetővé.  A diákok, kiskeresők stb. kevesebbet fizethetnek, az arányosan nagyobb bevétellel rendelkezők egy kicsit magasabb hozzájárulást vállalhatnak. Reméljük, hogy így egy igazságosabb költségviselést valósítunk meg.      
Ennek megfelelően ki-ki szabadon választhatja meg hozzájárulását a megadott összeghatáron belül. Az előleg egységesen 4000, Ft.

 

Aki csak anyagiak miatt nem tudna eljönni, mert számára a fent említett kisebb összeg is sok, szóljon, keresünk megoldást (kedvezmény 50%-ig adható). Nekünk fontos, hogy jössz: inkább vállalunk egy kis anyagi áldozatot, minthogy nélkülözünk.   

 

  Kalandra fel!  

                                   EVEZŐT !!

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

támogatásával megvalósuló program