Gyakorlati tudnivalók, kérdések

  • Posted on: 10 June 2012
  • By: Admin

Gyalogtúra, zarándoklat vagy teljesítménytúra? Hogy is van ez?

A Pálos 70 hat különböző útváltozatot kínál, annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a kedvéhez, lehetőségeihez leginkább passzolót. Így tehát lesz teljesítménytúra, két és fél napra bontott, vezetett zarándok-túra, két rövidebb távú túra, délutáni-esti kirándulás, illetve klasszikus búcsújáró zarándoklat is. Az útváltozatok részletes leírásai itt.

Mire számítsak, milyen élményekben lesz részem?

Akár túrázóként, teljesítménytúrázóként vagy zarándokként veszünk részt, megélhetjük a táj szépségét, a gyaloglás örömét és fáradságát, a város hajnali elhagyásának vagy éppen a nagy folyón való alkonyi átkelésnek az élményét, belekóstolhatunk az évezredes kereszténység s ezen belül a pálos múlt és jelen értékeibe, kincseibe, helyszíneibe. Ha nyitottak vagyunk, találkozhatunk egymással és önmagunkkal, a természettel és a természetfölöttivel. E tekintetben mindenki szabadon a saját, személyes útját járja; ahány ember, annyiféle élmény...

Mit nyújt a Pálos 70 a hívő keresztényeknek? Hogyan járható az út zarándoklatként?

Igyekszünk lehetőséget adni arra a keresztény hívőknek, hogy – választás szerint – egyéni vagy kiscsoportos zarándoklatként végigjárhatók legyenek az utak, tehát a fizikai úttal párhuzamosan lelki út is lehessen: lelki tartalmakat, gondolatokat, „élmény-morzsákat” kínálunk fel, jelenítünk meg a vezető füzetben és az állomásokon. Aki pedig vezetett, közösségi zarándoklaton szeretne részt venni, neki a két és fél napos („Fehér Barátok nyomában”) ill. a vasárnap reggeli („Magyarok Nagyasszonya”) útváltozatot ajánljuk. Zarándok testvéreinknek, különösen ajánljuk, hogy vegyenek részt a márianosztrai pálos engesztelő kegytemplom építésének 660. évfordulójára rendezett ünnepi szentmisén, ami vasárnap 10:30-kor kezdődik.

Aki végigjárja az útvonalat, kap valamilyen emléket?

Minden résztvevő, aki végigjárja bármelyik útváltozatot, márianosztrai jubileumi emléklapot kap. Aki a szombati (vagy a két és fél napos) útvonalak valamelyikén vesz részt, személyre szóló Pálos 70 oklevelet és kitűzőt is kap, valamint induláskor egy vezető füzetet, amelyben térkép, útleírás, az útmenti főbb helyszínek leírásai és a helyhez kötődő lelki tartalmak (gondolatébresztő kérdések, idézetek) is találhatók. A füzet a túra után, később is használható (pl. aki rövidebb résztávon megy, az egyénileg a füzet alapján is majd bejárhatja, felkeresheti az általa kihagyott helyszíneket, útszakaszokat).

Honnan tudjuk, hogy merre kell menni? Túravezetés lesz? Csoportokban megyünk? Mikorra kell beérni? Mi van, ha eltévedek/lemaradok?

A Pálos 70 útváltozatainak többsége egyéni bejárású (kivéve a vezetett zarándoklatot és a vasárnapi nap búcsújárását), ami azt jelenti, hogy mindenki úgy és olyan tempóban mehet, ahogyan szeretne: akár egyénileg is, vagy ha csoporttal, ismerősökkel jön, akkor mehet velük együtt vagy tőlük külön. Csak arra kell figyelni, hogy a célpont zárásáig (Márianosztra éjjel 01:55 óra vagy vasárnap 8:00-10:00) be kell érkezni. Ez azt is jelenti, hogy aki korábban indul, annak több ideje van, ezért érdemes korábban felkelni és útra kelni, nemcsak a biztonság érdekében, hanem akkor kevesebbet is kell éji sötétben menni. Az útvonal egyes szakaszait festett útjelzések jelölik, melyek az induláskor mindenkinek kiadott vezető füzetben lévő térkép és útleírás alapján nyomon követhetők. Egyes helyeken/szakaszokon az útjelzéseket a Pálos 70 ideiglenes jelző szalagjaival egészítjük ki, így tehát figyelmes útvonalkövetéssel nem fog senki eltévedni. Az útvonal mentén egyes állomásokon várják a vándorokat, van ahol frissítővel, s van ahol pecsételni is kell, igazolva az útvonal végigjárását. A rajt zárásakor elindulnak a mezőny záró (ún. „seprő”) önkéntesei, akik elérik és eligazítják azokat, akik valami miatt olyan lassan haladnak, hogy már nem fognak időben célba érni. A vezető füzetben megadunk telefonszámokat is, vész esetére, de vegyük igénybe bátran a pontokon az önkéntesek, valamint a túratársak segítségét.

Mit kell hozni? Mit kapunk?

Hogy mit kell hozni, az elsősorban a választott útvonaltól függ, de általánosságban elmondható, hogy amit egy túrára vagy zarándoklatra szokás: jó, bejáratott túracipőt/bakancsot, az időjárásnak megfelelő öltözetet, esővédő ruházattal, esetleg túra- vagy zarándokbotot.
A szállásokra hálózsákot és polifoamot kell hozni, valamint napközbenre hideg élelmet (a pontokon frissítő és kis ez-az azért lesz). Érdemes lehet kis zsákot is hozni a napközben szükséges cuccoknak, mert csomagszállítás a pénteki (Csobánkára) és a szombati napon (Szobra vagy Márianosztrára) is kérhető az induláskor (díja: 200 Ft). Vasárnap magunk kell vigyük a csomagot. Aki a szombat estébe nyúló útvonalakon vesz részt (Pálos 70, Fehér Barátok Nyomában 35+33+7, Boldog Özséb 40, Remete Szent Pál 20), ne felejtsen hozni zseb- vagy fejlámpát, tartalék elemmel.
[A két és fél napos vezetett zarándoklat résztvevői költségében benne van a két meleg vacsora és két reggeli, illetve a csomagszállítás mindkét napon]

Hol lesz a szállás?

Hálózsákos-polifoamos szálláslehetőség lesz Márianosztrán (és Szobon) az iskola torna- és tantermeiben az összes távhoz, mely szombaton éjszaka érkezik oda (Pálos70, Pálos40, Pálos20), díja 1000 Ft, mely reggelit is tartalmaz. Mivel Márianosztra párszáz lelkes falucska, ahol nem tudnak elszállásolni egyszerre több száz főt, így a szobi iskolák termeit is igénybe kell vennünk. Szobra a megfáradt vándorok  különjárattal mehetnek át, illetve jöhetnek vissza vasárnap az ünnepi búcsúra.
 
Lehetőség van a távoknál eleve Szobra megérkezni szombaton, ott megszállni, s vasárnap beérkezni a Márianosztrai célba (8:00-tól 10:00-ig).
A két és fél napos vezetett vándorlás pénteki szállása Csobánkán lesz.

Szeretnék kényelmesebb, drágább szállást igényelni. Ekkor is be kell-e jelölnöm a regisztrációkor, hogy szállást kérek, vagy azt intézzem magam?

Érdeklődés e-mailben: paloshetven@gmail.com

Hogyan lehet Márianosztráról szombaton késő este/éjjel illetve vasárnap hazautazni?

Márianosztráról távolsági busszal és kisvasúttal lehet Szobig eljutni, Szobról pedig vonattal utazhatunk Budapest felé.
Márianosztráról Szobra busz minden óra 30 perckor indul, az utolsó 19:30-kor.
Vasárnap délutánig: 5:30, 7:30, 8:30, 11:30, 13:30, 15:30, 17:30.
Kisvasút Márianosztráról Szobra szombaton és vasárnap is: menetrend hamarosan.
Vonat Szobról Budapest-Nyugati pályaudvar felé szombaton: 17:55, 18:01, 18:55, 19:26 (EC, Keleti pályaudvarra érkezik), 20:00, 21:00, 21:27 (EC, Keleti pályaudvarra érkezik), 22:00, 23:00; vasárnap: minden óra 55-kor.

Kell-e előre jelentkezni?

Ha megvan a választott útváltozat, akkor érdemes előjelentkezni a honlapon lévő űrlap segítségével. A vezetett „A fehér Barátok nyomában” nevű útvonalra kötelező ezt megtenni, a többi útváltozatra pedig ajánlott a szálláshelyek biztosítása érdekében (de a szervezők számára is nagy segítség a várható létszám előzetes becsléséhez). Az előjelentkezési határidő szeptember 30.
Előnevezni személyesen is lehetséges Budapesten két helyszínen: a Sziklatemplom Pálos Fogadóközpontjában (XI. kerület Szent Gellért tér) vagy a Tengerszem túraboltban (VII. kerület Dohány utca 29.) szeptember 10-től 30-ig.
 

Van-e részvételi költség? Fogadnak-e adományokat?

A vasárnapi zarándoklaton a részvétel ingyenes. A többi útváltozatnál a résztvevők nevezési díjjal járulnak hozzá a túra költségeihez (ellátás [frissítő, csoki, gyümölcs] az útmenti pontokon, dunai kompátkelés, térképes vezető füzet, a célban névre szóló oklevél, emléklap, kitűző). A 35+33+7 változat nevezési díja ezeken felül tartalmazza a szállások, a meleg vacsorák, a reggelik, és a csomagszállítás díjait is. Más túrák résztvevői is igény szerint kérhetnek szállást (+1000 Ft), melyhez reggeli is jár, és csomagszállítást (+200 Ft). E díjak és a nevezési díj az indítási helyszínen, a regisztrációkor fizetendő. Az egyes túrák részvételi költségét ld. az útváltozatok részletes leírásánál.

A felmerülő költségeket a nevezési díjak, a támogatói hozzájárulások és az önkéntes adományok együttesen fedezik. Az adományokat a Pálos Rend 11731001-20118680 (OTP Bank) számlaszámára várjuk, „ADOMÁNY-Pálos70” közleménnyel.

Kik szervezik?

A Pálos 70 szervezői 
  a Magyar Pálos Rend, 
  a HétKaland Közhasznú Egyesület,
  a Mária Út Közhasznú Egyesület és
  a Gyöngyök Útja - Via Margaritarum Zarándok Egyesület.
 
A lebonyolításban számos önkéntes vesz részt különféle társszervezetekből.