Rólunk írták

  • Posted on: 28 September 2012
  • By: Admin

Test és lélek útja
A fehér barátok megtúráztatnak
 
Kultúrtörténeti barangolás, teljesítménytúra és zarándoklat: a Pálos 70 elnevezésű túra, amelyet idén rendeznek meg második alkalommal október első hétvégéjén, mindezt együtt, egyben nyújtja. Az egyedülálló kirándulás tavaly a Teljesítménytúrázók Társaságától a tavalyi évben különdíjat is nyert.
 
Mitől különleges a Pálos 70 teljesítménytúra és zarándoklat, miben nyújt nagyobb élményt a hasonló szervezésű kirándulásokkal szemben?
Egy teljesítménytúra sokszor önmagában is túlmutat a saját határaikat kóstolgató emberek fizikai teljesítményén, hiszen a hétköznapok során annyiszor nélkülözött természetes közeg már önmagában kedvet és lelket emel. A Pálos 70 annyival tesz rá erre egy lapáttal, hogy kifejezetten lelki útvonal mentén van kijelölve: az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok nyomán vezet a budapesti Sziklatemplomtól Budaszentlőrincen, Csobánkán, Pilisszentlelken és Klastrompusztán keresztül Márianosztrára. A szervezők (a Magyar Pálos Rend, HétKaland Közhasznú Egyesület, a Mária Út Közhasznú Egyesület és a Gyöngyök Útja – Via Margaritarum Zarándok Egyesület) a szent helyek felkeresése mellett azzal is erősítik ezt a vonalat, hogy lelki útravalót csöpögtetnek el – mindenki számára szabadon választható módon – a túra különböző állomásain elosztva.
 
Azokat is várják a szervezők, akiket inkább csak kultúrtörténeti érdekességként érdekelnek a pálos és egyéb egyházi emlékek.
Kezdjük magával a kiindulóponttal, a gellérthegyi sziklatemplommal, amely a hozzá csatlakozó kolostorral együtt a szülőföldjükre másfél évszázad után hazatelepülő pálosok számára készült az 1930-as években. Külső része természetes barlang, a belső mesterségesen kialakított sziklaüregrendszer.
A Budai Zöld turistaúton haladva Budapest zöld oldalából kaphatunk túladagolást: a Gellérthegy – Tabán – Horváth-kert – Vérmező – Városmajor útvonalon után a Mária úton a kútvölgyi Mária-kápolnát is érintve a Normafához ér a túrázó. A Szent Anna-réten a Jézus Krisztus nagyanyjának emelt kis kápolnát is érdemes megcsodálni. A Szépjuhásznét elhagyva a fehér barátok újabb nyoma tűnik fel: a budaszentlőrinci kolostor romjai. A hely az 1300-as években a rend főkolostora volt.
A máriaremetei bazilika után a pálos túra a festői Középső-Jegenye-völgyön és a Paprikás-patak völgyén halad át, majd a Rózsika-forrást érintve a solymári várhoz ér. A Mátyás király által is uralt vártól az Aranyhegyi-patakon átkelve, a Kevélyt és a Jenői-tornyot is megtekinthetik a Pálos 70 túrázói, akik aztán a csobánkai Szentkútból vehetnek magunkhoz frissítőt.
A Szántói-nyeregen át Pilisszántó az irány, amely murvabányájával is lenyűgözi a túrázót. Ezután már Klastrompuszta következik – 1250 táján e helytől nem messze alapította a pálos rend atyja, Boldog Özséb a rend első templomát és kolostorát. Pilisszentlélek főutcáján áthaladva a domboldalban egy újabb, ezúttal 13. századi pálos romot ér el a túraútvonal.
Az Égett-hárs következik, majd az Enyedi-keresztben gyönyörködhetnek a pálos túraúton haladók. A Duna a teljesítménytúrázóknak romantikus esti arcát mutatja, amikor Basaharcról kompon átkelnek Szobra. A túrázók a Régi Nosztrai úton kövén jutnak el Márianosztráig, közben még a Sukola-keresztet is érintik. Az itteni pálos kolostort Nagy. Lajos királyunk alapította. A kolostor mellett álló templomot Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték, így nyerte el a rendi központ, majd a mellette kialakult falu is a Maria Nostra, a Mi Máriánk nevet.
 
Találkozási lehetőség önmagunkkal, egymással, a történelemmel, a természettel és a természetfölöttivel. Nyitottan és szabadon, mindenki a maga útján…
 
A Pálos 70 széles útvonalkínálatának köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját igényeinek és lehetőségeinek megfelelő túratípust. 7 és 70 km között számos távot járhatnak be önállóan vagy közösségben az érdeklődők. A lehetséges indulási helyszínek: Budapest-Sziklatemplom, Csobánka, Pilisszentlélek vagy Szob, az útváltozattól függően egy, két vagy három napot rászánva.
Lesz teljesítménytúra jellegű változat: a „Pálos 70”, ahol a 70 km-t egy nap alatt járják végig egyhuzamban; részt lehet venni két és fél napra bontott zarándoktúrán, melynek első napját Bátor Botond pálos tartományfőnök vezeti (ez a „Fehér barátok nyomában” nevet viselő útváltozat). Lehet választani két rövidebb távú túra közül: a „Virág Benedek” 35, a „Boldog Özséb”40 km-es. Külön ajánlják a szervezők a 20 km-t kitevő kirándulási lehetőséget „Remete Szent Pál” nevével fémjelezve. Ez átlagos edzettségű túrázóknak és családoknak is kiváló lehetőség egy délutáni vagy akár esti túrára, Pilisszentlélekről való indulással. Azok is bekapcsolódhatnak a Pálos 70-be, akiknek nincsen sok idejük és szeretnének egy rövidebb, hagyományos (vezetett énekes-imádságos) búcsújáró zarándoklattal megérkezni Márianosztrára, nekik a vasárnap reggel induló „Magyarok Nagyasszonya” nevű útváltozatot ajánljuk.
 
A Pálos 70 számos találkozásra nyújt lehetőséget, amelyet az is elősegít, hogy az egyes túrapontokon személyesen fogadják a résztvevőket. A helyszínek a lelki vonatkozások hangsúlyozása miatt is különleges arcukat mutatják a túrázóknak, sok érdekességet lehet megtudni, kicsit a hagyományostól eltérő módon tekinteni a világra. A spirituális gondolatok sokat segítenek a belső békesség, a nyugalom megtalálásában, de senkire sem kötelező érvényűek, tehát szabadon lehet fizikai teljesítményként is megélni a pálos kilométereket, ha valakinek csak az a célja.
 
A vezetett „Fehér Barátok nyomában” nevű útvonalra kötelező előre jelentkezni, a többi útváltozatra a szálláshelyek biztosítása érdekében ajánlatos. Ennek határideje szeptember 30.
 
A Pálos 70 teljesítménytúráról és zarándoklatról pontos információkkal szolgál a HétKaland Közhasznú Egyesület honlapja.
 
____________________________________________